Eclipse ve Android SDK Kurulumu - Mehmet Cuci | Webmaster Blogu

Eclipse ve Android SDK Kurulumu

Eclipse ve Android SDK Kurulumu

android eclipse kurulumu

Eclipse ve Android SDK Kurulumu

Merhaba arkadaşlar, bugün ki anlatımımız ile Android Uygulama Geliştirme derslerine başlıyoruz. İlk olarak Android Uygulama Geliştirmek için gerekli olan programı kurmayı öğreneceğiz bu dersimizde. Kullanacağımız programın Adı Eclipse'dir, bu programımızın farklı türleri mevcuttur. Biz en son sürümü olan Mars'ı tercih edeceğiz. Şimdi gelelim Android Uygulama Geliştirmek için bizlere ne lazım, hemen ihtiyaç listemizi çıkaralım.

Başlangıç için ihtiyaçlarımız:

  1. Eclipse (Kullanacağımız Program)
  2. Java
  3. JDK 7 (Java Development Kit)


Yukarıda ihtiyacımız olan programların listesini hazırladık, Java ve JDK 7'yi indirin ve indirdikten sonra Aşağıdaki kurulum aşamasına geçin. (Daha sonra nasıl Java ve JDK Kurulduğunu anlatacağım)

Kurulum Aşaması: Eclipse Kurulumu

İlk olarak Eclipse adlı programımızı kuralım, bunun için eclipse'nin kendi websitesine giderek aşağıdaki gibi hangi işletim sistemini kullanıyor iseniz oradaki uygun sürümü işaretleyiniz. Ben Windows x64 bit kullandığım için 64 Bit'i seçerek devam ediyorum.

Eclipse resmi sitesi için tıklayınız (Yönlendirmeli Link)


eclipse-indir


Uygun işletim sistemini işaretletledikten sonra aşağıdaki gibi bir sayfa ile karşılaşıyoruz. Burada sadece yapmamız gereken sol tarafta bulunan download yazısına tıklamak, sonra indirme işlemi otomatikmen başlıyor.


eclipse-indir

Download yazımıza tıkladıktan sonra programın inmesini bekliyoruz, ben program indikten sonra DEPO adı verilen sürücüme kopyaladım temiz bir ortamda bulunması için. Programımız indikten sonra çift tıklayarak kurulumuna geçelim.


Programımızı açıktan sonra karşımıza çıkan ilk ekran bu oluyor, bizde Eclipse IDE for Java Developers seçeneğini işaretleyerek devam ediyoruz.


Eclipse IDE for Java Developers seçeneğini seçtikten sonra Eclipse programını nereye kurmak istiyorsak onu seçiyoruz. Ve sonrasında Install diyerek kurulumu bitirmesini bekliyoruz.


Programımızın kurulumu bittiğinde aşağıdaki gibi Install yerine yeşil bir renk ile Launch yazısını görüyoruz. Yazımıza tıklayarak programın arayüzüne giriş yapalım.


Yazımıza tıkladıktan sonra karşımıza projelerimizin nereye kaydedileceğini soran bir kutucuk geliyor, burayı dilerseniz OK'a basarak direkt geçebilirsiniz. Ya da yok yazdığım projeler gözümün önünde bulunsun derseniz herhangi bir yere klasör oluşturarak projelerinizi oluşturduğunuz klasör'e kaydedebilirsiniz. Ben F:\Ryu olarak ayarladım kendiminkini o kısımı geçtikten sonra aşağıdaki adıma geçelim.



Programı başarıyla kurduğumuzda karşımıza Welcome ekranı geliyor, bu ekranı kapatıyoruz. (Sekme Şeklinde) Ekranımızı kapattıktan sonra bomboş bir sayfa ile karşılaşıyoruz. Hemen yukarıda Help > Install New Software kısmına basarak Eclipse programımız için gerekli Android ayarlamalarımızı halledelim.


Install New Software kısmıına geldiğimiz zaman yukarıdaki ekran'a geçiş yapıyoruz. İlk olarak 1 numaralı işlemi Add butonuna tıklayarak gerçekleştiriyoruz. Daha sonra karşımıza küçük bir Repository adlı kutucuk çıkıyor. O kısmı şöyle dolduruyoruz;

Name: Android - SDK (Buraya isterseniz kendi adınızı bile yazabilirsiniz karıştırmamanız için böyle öneriyorum)



Location: https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/
Name ve Location kısmını ayarladıktan sonra OK'a basıyoruz, aşağıdaki ekran karşımıza çıktığı zaman tik'lerin hepsinin işaretlendiğinden emin olun ve daha sonrasında Lisans Sözleşmesini görene kadar Next'e basarak ilerleyin.



Lisans sözleşmesini kabul edip Finish diyoruz, bu işlemi yaptıktan sonra Eclipse için gerekli olan Android Geliştirme Araçlarını yükleyecek. Bu yükleme esnasında karşınıza hata gibi bir uyarı gelecek ona tamam diyerek devam edin. Kurulum bittiği zaman sizden Eclipse'yi yeniden başlatmak için izin isteyecek, Evet diyip programı yeniden açmasını bekliyoruz. Programımız tekrar açıldığı zaman sizlere hata mesajları göstericek, Bu Android SDK'yı kurmadığımız için. Hata mesajlarını kapatıyoruz ve Android SDK'mızı kuruyoruz.

Kurulum Aşaması: Android SDK & SDK Ayarlamaları

Android SDK için gerekli dosyaları indirmek için tıklayın. (Yönlendirmeli Link)

Yukarıdaki link'e tıklayarak SDK indirme sayfasına girin, en üstteki link'e tıklayarak indirin.

İndirdikten sonra çift tıklayıp kuruluma geçelim. Kurulum sırasında size hangi klasör altına kurmak istediğimizi soracaktır. Nereye kurmak istediğinizi dilerseniz Eclipse'yi kurulum yaptığınız klasör'ün içine Andoid klasörü oluşturup onun içine kurabilirsiniz. Flash bellek ile nereye taşırsanız taşıyın hem Eclipse'niz hem de Android-SDK'nız sorunsuz bir şekilde taşıyabilirsiniz. Eclipse'yi Yerel Disk C'ye kurdugunuzu varsayalım, SDK Kurulumunun yolunu şu şekil yapabilirsiniz.
C:\Program Files\Eclipse\Android\android-sdk Ya da yok ben başka yere kaydedeceğim derseniz nereye kurduğunuzu unutmayacak bir şekilde herhangi bir klasör'e kurulumunu gerçekleştirin. Daha sonra yükleme bitince SDK Manager programı otomatikmen açılacaktır. Burada hangi SDK'ları kurmak istediğimizi seçeceğiz. Benim sizlere önerim şu şekildedir;



Yukarıdaki kutucukları başlangıç düzeyi için ayarladım, daha sonra siz bu Android Uygulama Geliştirme'nin mantığını kavradığınız zaman sizlere hangisinin lazım olduğunu kendiniz anlayabileceksiniz. Başlangıç olduğu için ben şimdilik bunları ayarladım Install 10 packages... yazısına tıklıyorum. Ve karşıma Lisans Sözleşmesi kısmı geliyor, oradaki tüm seçeneklerin sözleşmesini kabul ediyoruz ve kurulumun bitmesini bekliyoruz. Seçtiğimiz tiklerin yanında Installed yazıyor ise kurulum işlemimiz bitmiş demektir. Kurulum işlemimiz bittiği zaman Eclipse programımıza gelelim.



Programımızı açtığımız zaman ki yapılacak işlemleri resmin üzerine yazdım. Özet geçmek gerekirse Android SDK Manager butonu var yukarıdaki çubuğumuzda onu açtığımız zaman bize hata veriyor. Open Prefences yazısına tıklıyoruz ve Android SDK'yı nereye kurduysak onun yolunu gösteriyoruz.



Yukarıdaki işlemi yaptığınız zaman başarıyla Eclipse, Android ve Android SDK'mızı kurmuş bulunuyoruz. Bir sonraki derste görüşmek üzere!

Düşüncelerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz. :)