Klasik Koşullanma Yoluyla Öğrenme Nedir? - Mehmet Cuci | Webmaster Blogu

Klasik Koşullanma Yoluyla Öğrenme Nedir?

Klasik Koşullanma Yoluyla Öğrenme Nedir?


KLASİK KOŞULLAMA
Tanım: Başlangıçta nötr olan uyaranı (zil) geçirilen yaşantılar sonucu şartlı uyaran haline gelmesine klasik anlamda koşullanma ile öğrenme denir, ki bu da klasik koşullanmadır.

Koşullama süreci aşağıdaki gibi özetlenebilir.

Koşulsuz uyarıcı (et) = Koşullsuz tepki (salya)

Nötr uyarıcı (zil) + Koşulsuz uyarıcı (et) = Koşulsuz tepki (salya), bir süre bu şekilde tekrarlandıktan sonra,

Nötr uyarıcı (zil) = Koşullu tepki (salya)


Klasik Koşullamanın Eğitim Açısından Sonuçları:


  • Okulda yaşanan olaylarla ilgili olumsuzluk okul ve okulla ilgili diğer öğelere de genellenebilmektedir. Hatta bu etki öyle güçlü olabilir ki çocuk hayatı boyunca eğitime, okula, öğretmenlere karşı olumsuz tutum geliştirebilir, eşyalarına zarar vermek isteyebilir. Yine okulda yaşanan mutlu olaylarda örneğin; öğretmeni ve arkadaşları tarafından sevilmek, kabul görmek, başarıyı tatmak, okuldan, öğrenmekten ve okulla ilgili diğer öğelerden zevk almayı sağlayabilir.
  • Sonuç olarak öğretmenler okulda çocuklara mümkün olduğu kadar mutluluk veren yaşantılar kazandırarak bunu öğrenme ile ve okulla ilişkilendirmelerine yardımcı olmalıdırlar.
  • Pavlov'un klasik koşullama ilkeleri eğitimden çok beyin yıkama durumlarında davranış değiştirmek ve reklamcılıkta ürün satışlarını artırmak için daha etkili olarak kullanılmaktadır.

1 yorum